Publicado el

Futur blau

L’anunci de les noves samarretes commemoratives de l’Inter d’Escaldes, en homenatge al Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme, és una bona història per ser contada. I no solament per la presentació que en teníem preparada, sinó també perquè la història toca directament a un dels nostres jugadors.

Una samarreta blava amb mànigues blanques i amb l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (AUTEA) com a patrocini. Aquesta era l’equipació que volia estrenar el primer equip de l’Inter el 5 d’abril, durant el partit contra la UE Engordany vàlid per l’última jornada de la fase regular de la Lliga Nacional 2019-20, que el nostre club lidera actualment amb 43 punts.

Malauradament la competició es va aturar el 12 de març, arran de les mesures sanitàries per frenar la propagació de la COVID-19, i els partits continuen suspesos, almenys, fins a finals de maig. La UEFA, de fet, va determinar dimecres que la nova data de tancament de les competicions domèstiques és el 20 de juliol, prioritzant la Lliga davant la Copa, i que, en el pitjor dels casos, l’ajornament suposa que «les competicions europees pels clubs andorrans es disputessin coincidint amb l’inici de la Lliga 2020-21», segons va informar la Federació Andorrana de Futbol.

Presentació de la samarreta rosa per al Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama (foto: arxiu)

Més enllà de la suspensió de les competicions, la nostra nova samarreta es mantindrà al nostre traster a l’espera d’un nou partit per fer-la servir. L’esdeveniment de presentació, coordinat amb el nostre patrocinador Bomosa, estava assenyalat pel 3 d’abril a l’hotel Golden Tulip Andorra Fènix, que a hores d’ara allotja temporalment als residents del Centre Socio-Sanitari El Cedre, també a causa de la COVID-19. De fet Bomosa impulsa una campanya per donar suport als avis avui confinats a l’hotel.

L’Inter, en tot cas, sap de samarretes commemoratives: el 20 d’octubre, durant la victòria contra l’FC Santa Coloma, el nostre primer equip va vestir una samarreta rosa en referència al Dia Mundial de la lluita contra el Càncer de Mama. A més, a la temporada passada l’Inter va lluir en diversos partits una samarreta blanca de Gol Solidari. Totes aquestes peçes de roba van ser subhastades per la iniciativa que impulsen els nostres jugadors Juli Sánchez i Ilde Lima i els diners recaptats van ser destinants a diferents entitats del país.

Partit de l’Inter contra l’FC Ordino a la Lliga 2018-29 amb la samarreta de Gol Solidari (foto: arxiu)

PODEM TREBALLAR, PODEM APRENDRE

El suport de l’Inter d’Escaldes a AUTEA no es queda solament amb una samarreta. L’autisme ens sensibilitza força de valent perquè un dels nostres jugadors viu aquesta situació molt a prop.

Es tracta de Josep Antoni Gomes, porter del nostre primer equip i entrenador de la categoria Aleví del nostre club. El seu fill Izan té autisme i avui han de fer front al confinament de la millor manera possible.

“L’Izan no entén la situació. Ell no n’és conscient. No parla ni tampoc s’expressa i no és capaç de preguntar per què no va al col·legi. La gestió del dia a dia és difícil, però la meva dona Marta és l’heroïna de la família perquè tira amb tot això endavant. Es dedica a ell i jo sóc un secundari», reconeixia el també porter de la selecció absoluta d’Andorra al diari Bondia.

Josep Antoni Gomes durant un entrenament (foto: arxiu)