Publicado el

La màxima expressió

El que hem dit al títol no solament és una part de la tornada de l’himne de l’Universitario de Deportes, el club peruà del qual Marcelo Ruiz era aficionat. ‘La màxima expressió’ és el que hem viscut entorn de la memòria del jugador, amb la nostra gent enarborant samarretes dins d’un sentiment generalitzat: família.

Tres samarretes de l’Inter a una finestra d’un pis a prop de l’avinguda Carlemany, vers les 10 del matí, eren el començament d’una iniciativa tant espontània com commovedora: equipacions del nostre club penjades a les finestres i balcons, en senyal de condol per la pèrdua de Marcelo Ruiz, jugador del nostre Cadet que va perdre la vida dijous.

«Gràcies a tothom, és moltíssim el amor per al meu nét! El Marcelo adorava el futbol. Tant és així que de petit jugava dos o tres partits seguits, oblidant-se dels àpats. Gaudia amb regals de futbol com samarretes i botes. Sabia que el meu nét arribaria lluny», admetia Carmen Marchena, àvia paterna del Marcelo en comunicació des de Lima, la capital de Perú.

El sentiment de família al voltant d’un homenatge (foto: Anabel Caetano)

En alguns edificis, sobretot a la nostra parròquia d’Escaldes-Engordany, les samarretes blaves i negres esdevenien un mosaic. La defunció del Marcelo havia generat un cop molt dur per a tota la gent del nostre club i, arran del confinament, enarborar els nostres cors a l’exterior demostrava el sentiment d’unió i d’afecte que només una família com l’Inter podia compartir mútuament.

«Em fa molta llàstima el que li va passar al Marcelo. Com no tinc la samarreta, per col·laborar-ne he intentat dibuixar l’escut de l’Inter i penjar-lo a la finestra. No coneixia el Marcelo, però segur que era un bon noi», confessava Júlia Angrill, aficionada que ha volgut afegir-se als homenatges.

Homenatge en diverses zones del país (foto: Ludo Clemente)

Molt bona part dels seus companys de la categoria Cadet s’han afegit a aquesta iniciativa. Els mateixos que havien acollit el noi que va arribar a Andorra l’abril del 2018, provinent des del seu Perú natal amb la il·lusió de continuar desenvolupant la seva passió: el futbol.

«Record que el primer dia d’entrenament, ell no sabia dir el meu nom i em deia Miguel. Des que va començar a l’Inter, es veia que el Marcelo tenia una vàlua impressionant i moltes ganes de jugar futbol. Li recordaré sempre perquè continuarà sent part d’aquesta gran família», manifestava Biel Castellón, company del Marcelo al nostre Cadet.

L’esforç que posava el Marcelo al camp va ser el mateix que va demostrar abans de la seva estrena oficial amb l’Inter, el 30 de març del 2019. La seva perseverança i el seu compromís van ser fonamentals per haver tingut el privilegi de comptar amb el Marcelo vestint la nostra samarreta, aquesta que avui llueixen amb orgull moltes llars andorranes.

«Mesos sense poder jugar, entrenant-se a tot gas i amb un somriure. Quan vas poder jugar, sempre amb dedicació i noblesa. Quan perdíem, el cap amunt amb orgull, conscient que ho havies deixat tot al camp. Per menjar, patates fregides amb gelat de nata i maduixa. Lluitador amb somriures, així et recordaré sempre», reflexionava Óscar Monteagudo, el seu entrenador al nostre Cadet, via Facebook.

Samarretes penjades a l’avinguda Carlemany de la nostra parròquia

UN SENTIMENT PERTOT ARREU

La família de l’Inter Club d’Escaldes ha rebut nombroses i emocionants mostres d’afecte davant l’òbit de Marcelo Ruiz. En nom del Govern d’Andorra, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va manifestar-ne «el nostre sentit condol» a la xarxa social Instagram.

Per una altra banda, la Federació Andorrana de Futbol i l’Associació de Futbolistes Andorrans van compartir la nostra publicació de la defunció del Marcelo expressant el seu condol. El comunicat oficial de l’Inter també va fer ressò a altres clubs del Principat com l’FC Santa Coloma, la UE Engordany, l’FC Encamp, l’FC Madriu, el Ranger’s FC, la UE Sant Julià, l’Atlètic d’Escaldes i l’FC Ordino, alhora que La Seu FC i el CE Ciutat La Seu van ser alguns dels clubs que van compartir el seu dolor des de més enllà de la frontera.

Fins i tot altres entitats esportives del país com el MoraBanc Andorra de bàsquet i la Federació Andorrana de Natació van manifestar la seva tristor davant la pèrdua del nostre jugador.

La mort del Marcelo també va difondre’s a Perú, el seu país natal. El missatge més especial va arribar de part de l’Universitario de Deportes, l’equip del qual el nostre jugador era aficionat. El condol d’una institució tan gran com ‘la U’ és una molt valuosa demostració d’humilitat, la mateixa amb la qual el Marcelo vivia.

El Marcelo (cinquè jugador, d’esquerra a dreta i de peu) durant la Pirineus Cup 2018 (foto: Eli Capdevila)

L’INTER, DE DOL

L’Inter d’Escaldes ha acordat mantenir els senyals de dol als seus canals oficials de comunicació durant un termini prudent de temps, juntament amb un breu període de silenci a partir de diumenge, el qual serà interromput exclusivament davant una notícia excepcional.

La nostra intenció és reprendre l’estil informatiu de manera progressiva, amb el màxim de rigor i seny per enfrontar una situació com aquesta, la pitjor pèrdua a la història de l’Inter Club d’Escaldes.

Marcelo Ruiz (el primer, d’esquerra a dreta) abans d’un partit del Cadet (foto: Flor Marques)